duminică, 27 septembrie 2009

V-ati casatorit in strainatate?

         Cred ca stiti ca, in calitate de cetatean roman, trebuie sa solicitati, la primaria localitatii in care aveti domiciliul in Romania sau la ambasada/consulatul Romaniei din tara unde va aflati, inscrierea casatoriei si eliberarea unui certificat de casatorie romanesc!
          Daca nu faceti acest lucru, veti figura in Romania necasatoriti si nu va veti putea schimba cartea de identitate sau pasaportul.
           Dar stiti care e vestea buna in aceasta problema? Inscrierea (sau transcrierea cum o numin noi) dureaza maxim 2 luni (inainte dura cam 6 luni)!
           In urmatoarea postare va voi spune ce acte sunt necesare.

3 comentarii:

Levantica spunea...

Draga Renata,
Cred ca acest blog este foarte util pentru cei interesati. Ar trebui sa devina in curand un loc foarte aglomerat.
Eu, deja, doresc sa iti cer sfatul.
Este vorba despre transcrierea unei casatorii la un oficiu consular al Romaniei in strainatate.
Daca in certificatul de casatorie nu este precizat numele sotilor dupa casatorie, se poate ca, prin transcriere, unul dintre soti sa preia numele celuilalt? Daca se poate, este nevoie ca cei doi soti sa dea o declaratie in acest sens, care sa fie autentificata la oficiul consular?

Multumesc.

Levantica spunea...

Revin cu un alt caz. De data aceasta este vorba de transcrierea unui certificat de nastere. Dupa nasterea copilului, parintii au divortat, iar mama afirma ca nu mai are legatura cu fostul sot si nici nu cunoaste adresa acestuia. Copilul are certificat de nastere strain, in care apare numele ambilor parinti. Cum se face transcrierea in acest caz, avand in vedere ca nu sunt disponibile actele tatalui (certificat de nastere si carte de identitate)? Cum se completeaza actul de nastere?

Iti multumesc din nou.

Anonim spunea...

O idee excelenta cu acest blog! Felicitari